Igångsättning

Igångsättning (induktion) innebär att man sätter igång en födsel. Det finns olika anledningar till varför man vill starta födseln och det finns flera olika metoder för att sätta igång den.
Vid igångsättning kommer du till oss på BB Stockholm - antingen efter telefonkontakt med oss, eller via vår specialistmödravård.
Hur går det till med igångsättning?
Vid ankomsten blir du undersökt med så kallad yttre palpation (YP) för att kontrollera hur barnet ligger. Barnets hjärtljud avlyssnas. Därefter kopplas en CTG-kurva for att övervaka barnets hjärtljud och för att mäta förekomst av eventuella sammandragningar. Du får en venkateter (infart) insatt i armen eller på handryggen. När detta är klart gör vi en vaginalundersökning (VU) för att bedöma hur mogen livmodertappen är. Därefter tas beslut om vilken metod som rekommenderas för just dig. Ibland kan man behöva prova flera olika metoder för att sätta igång födseln innan värkarbetet kommer igång.
För oss på BB Stockholm är det viktigt att du känner dig delaktig både i beslutet om igångsättning och vilken metod som används. Övervakning av ditt och barnets välmående sker regelbundet under hela tiden ni är hos oss.
På BB Stockholm är det vanligt att man har ett lite mindre rum före värkarbetet startat, så kallat antenatalrum. De rummen delas av en tunnare vägg mot rummet bredvid.

När födseln är mer igång får ni komma in i ett av våra födelserum.

Läs gärna mer om igångsättning i vår Kunskapsbank.